SINDIKAT JUCE, DANAS,SUTRA………..

Radnik se sam nemoze izboriti za osiguranje uslova rada,boriti za sprovodjenje zakona koji su temelj radnickih prava,te da se zastiti od mobinga i drugih stetnih postupaka poslodavca.
Radnik je sa s poslodavcem u ugovorno pravnom odnosu.Interesi poslodavca i radnika su razliciti.Poslodavcu je u interesu dobiti sto vise rada za sto manju cijenu,a radnicima je u interesu da za svoj rad dobije pristojnu platu i sto bolje uslove rada.Bez obzira ugovorno pravni odnos podrazumjeva ravnopravnost strana,poslodavac je uvijek u odnosu na radnika mocnija strana,pa iz tog proizilazi potreba udruzivanja radnika u demokratske organizacije-sindikate da bi sto kvalitetnije stitili svoja prava.
Rijec sindikat dolazi od latinske rijeci SINDICUS odnosno grckih rijeci SYN i DICO,a oznacavale su osobu koja je brinula o interesima jedne zajednice kojoj je pripadala ili o interesima druge osobe u vidu zbrinjavanja i starateljstva.
Sindikalni pokret je nastao kao dio sireg drustvenog pokreta,boreci se za priznanje svih radnika kao ravnopravnih gradjana,poboljsanje uslova zivota i rada radnika,te za pravednije drustvo i jednakost.
Radnici na izborima biraju svoje sindikalne predstavnike.Radnici udruzeni u sindikat stite svoja radna mjesta,suprostavljaju se krsenju pravila,sikaniranju,bore se za poboljsavanje uslova rada,kolektivno pregovore-razgovore,bore se za bolji zivotni standard.Prava radnika organozovanih u sindikate zasticena su medjunarodnim konvencijama ugovorima koje je prihvatila BiH-Republika Srpska.
SINDIKALIZAM SE TEMELJI NA JEDINSTVU,NEZAVISNOSTI I DEMOKRATSKOM NACINU DJELOVANJA.
U sindikatu su svi clanovi ,,ISTI,,-bez obzira na politicka opredeljenja,naciju,vjeru,rod,boju koze itd….
Kada je drustvo u neredu tada je normalno da ni sindikalna scena nije savrsena.Ne smijemo zaboraviti da su sva radnicka prava,koja se danas podrazumjevaju u proslosti izborena od sindikata(strajkovima,protestima,politickim pritiscima).Da nije bilo organizovanog djelovanja radnika kroz sindikate danas ne bi postojalo pravo na strajk,osmocasovno radno vrjeme,pravo na slobodan vikend,pravo na placeni godisnji odmor,pravo na sigurnosti na poslu,pravo na bolovanje,pravo na placenu penziju,zabranu rada djece.Ta i mnoga druga prava su u proslosti izborili upravo udruzeni radnici u sindikatu.Sva prava koji danas radnici uzivaju,a neki(sve ih je vise) o njima tek sanjaju nisu plod dobre volje poslodavca ili vlasti.Ona su izborena.Kao sto su izborena tako opet mogu biti i oduzeta.To opet ne zavisi o poslodavcima i vlasti nego o radnicima i njihovoj svjesti koliko je udruzivanje i sindikat vazno.
Od pocetka osmdesetih godina proslog vjeka u cjelom svjetu cvjeta neoliberalni kapitalizam,a radnicka prava se smanjuju,moc sindikata se rusi,radnicke plate stagniraju ili se smanjuju,oduzimaju se mnoga stecena prava.
Gladan narod nije tesko zavaditi,zato je potrebno neprestano isticati da bez jedinstva na sindikallnoj sceni nikome nemoze biti bolje.Sto ce plata i prava biti slabija u javnom sektoru,bit ce losija situacija i u privatnom sektoru.
Radnici u privatnom sektoru imaju nizi nivo prava i puno se slabije postuje sprovodjenje zakona,te su slabije ili nikako sindikalno organizovani.Neprestana borba za bolja rednicka prava u javnom sektoru je ocuvanje sindikalne scene te je borba i za radnike u privatnom sektoru.
Sindikalno organizovanje je vrlo vazno.Ali ne samo kroz placanje clanarine.Clanstvo bi se trebalo vise interesovati oko rada sindikata i aktivno se ukljucivati u njegov rad.Ako u radu sindikata nesto ne valja to se ne moze promjeniti anonimnim prijavljivanjem u virtuelnom svjetu ili suskanje po hodnicima.
Samo radnici sami mogu mjenjati sve ono sto im se cini losim u njegovom sindikatu.Povrsnim pracenjem,ne izlazkom na sindikalne izbore i ne dolaskom na sindikalne sastanke,savim sigurno stanje se nece popraviti.Lako je biti kriticar svima onima koji nisu spremni da se aktivnije ukljuce u rad,kako bi se sto kvalitetnije informisali.Nas sindikat se za sada dobro drzi.Ukoliko dodje do urusavanja sindikata,bicemo krivi svi mi,jer nam nije bilo dovoljno stalo,jer nismo cuvali svoj sindikat,jer nismo njegovali solidarnost i jedinstvo.
Sindikat nisu tamo neki predsednici.sindikat to smo svi ,,MI,,.
CUVAJMO SINDIKAT-MOGAO BI NAM SVE VISE TREBAT!!!!!!!!!